2018. feb 23.

5 számítógépes játék, amelyek tagadhatatlanul magas művészeti alkotások

írta: ngjbp
5 számítógépes játék, amelyek tagadhatatlanul magas művészeti alkotások

Hol ér véget az olcsó szórakoztatás, és mikortól nevezhetünk valamit műalkotásnak? A kérdés megválaszolása ilyen általános megfogalmazásban messzire vezetne. Már Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmánya is azt a kérdést feszegette, hogy hol húzódik az alkalmazott tudomány és a művészet határa.

Az informatika robbanásszerű fejlődésének következtében néhány évtized alatt - szinte követhetetlen gyorsasággal - új művészeti ág született. A számítógépes játékok helye ma már igenis a zene- és filmművészet szintjén áll. A Napi Hökkentő most bemutat nektek 5 olyan számítógépes játékot, amelyek bizonyítják: a játékkészítés igenis önálló, teljes értékű művészeti ággá vált. (Természetesen millió egyéb példát is felhozhattunk volna, ezek a mi kedvenceink, a válogatás teljesen szubjektív.)

Ha szeretnél több ilyen írást olvasni tőlünk, akkor lájkold a Napi Hökkentőt Facebookon, és oszd meg ismerőseiddel ezt a bejegyzést!

vitruvius.jpg

1. This War of Mine

"A háborúban nem mindenki katona" - hirdeti a This War of Mine előzetese. A "játék" nem tukmál rád semmilyen ideológiát, nem formál véleményt a háborúról. Egy kis csapat random civilt kell irányítanod egy ostromlott városban. A feladatod 40 napig életben maradni. A készítők minden felmerülő helyzetet a valóságból merítettek. A csodálatosan megrajzolt, komor város romjai közt bármi megtörténhet, amiről a világ szerencsésebb felén élőknek most fogalmuk sincs. A fiad haljon meg egy fertőzéstől, vagy meglopod a gyógyszereit dugdosó, szomszédodban lakó, idős házaspárt? És ha ellenállásba ütközöl? Ölsz, meghalsz, esetleg lemondasz egy társadról? A barátnődet elengednéd patkányhúsért, ha te nem tudsz menni? És ha megölik vagy megerőszakolják, akkor kimerészkedsz ételért félholtan, esetleg beletörődsz a saját éhhalálodba? A játék minden percben ilyen döntések meghozatalára kényszerít, és sosem tudhatod, mi vár rád, társaidra, szeretteidre a következő utcasarkon. A This War of Mine joggal nevezhető elgondolkodtató, mélyen felkavaró műalkotásnak. A játék nekünk, magyaroknak különösen szívmelengető színfoltja a zeneválasztás. Ez a teaser trailer a Gyöngyhajú lány dallamára már önmagában katartikus:

 

2. Grand Theft Auto V

A 2-3 hollywood-i blockbuster költségvetéséből fejlesztett GTA 5 a legek játéka. Több ezer kreatív alkotó és szakember, programozó, grafikus, színész, író, dramaturg több év alatt, bő 58 milliárd forintból (!) hozta létre az élő, lélegző nagyvárost és környezetét, 3 kidolgozott főszereplő fantasztikusan megírt és előadott történetét. Ha a Keresztapa-filmeket műalkotásnak tekintjük (még szép!), akkor a GTA 5 esetében sem lehet kérdés, hogy mivel állunk szemben. Ha nem próbáltad még ki a játékot, és szeretnél 3 óra helyett 100 órán át egy Keresztapa-színvonalú, általad irányított kalandba csöppenni, ez a te játékod! Felejthetetlen sztori, lebilincselő, mélyen kidolgozott karakterek, csodálatos színészi alakítások, dráma, izgalom, látványorgia... Íme:

3. Inside

Ha megnézzük, hogy pár évtized alatt a Super Mario játékoktól az Inside-ig jutottunk, az már önmagában szédítő fejlődés bizonyítéka a videojátékok történetében. Mindkét nevezett program platformer, azaz oldalnézetből irányítunk egy ugráló, mászkáló karaktert. Az Inside-ról bármilyen részletet leírni bűn lenne a részünkről. Elég ide annyi, hogy egy kisfiút irányítunk egy végtelenül ellenséges világban. Fegyveresek üldöznek, robotok lőnek ránk, ha nem állunk be a sorba. Mindenki zombi, és tőlünk is ezt várja a rendszer. Vagy megöl. Hol vagyunk? Miért vált minden ember tudattalan biorobottá? Hogyan törhetünk ki odabentről? Az Inside az első perctől kezdve sokkol, lebilincsel, magába szippant. És mire megértjük, hogy miről szól, már nem szabadulhatunk a hatása alól. Katartikus művészeti alkotás. Külön ki kell emelnünk, hogy a grafikusok és a hangmérnökök olyan atmoszférát teremtettek, amit leírni nem, csak átélni lehet. Rajta!

4. The Witcher 3: Wild Hunt

A honi kormány támogatásával (!) fejlesztett játék a népszerű lengyel fantasy író, Andrzej Sapkowski regényeiből építkezik. A bő 18 milliárd forintos (!) költségvetésű, kelet-európai hiedelemvilágot életre keltő világban járva-kelve nem is tudjuk, hogy mi a lenyűgözőbb: az álomszép grafika, a szépirodalmi igényességgel megírt történet, a rengeteg mitológiai érdekesség kvázi ismeretterjesztő tálalása, a csodálatos természeti világ, a hihetetlen szabadság, a kiváló, összetett dramaturgia a háttérben, amely azt eredményezi, hogy tényleg minden tőlünk függ, minden döntésünknek súlya van, hat a világra. Az egész világot meghódító játékot játszva belegondolunk, hogy bárcsak a mi kormányunk fektetne egy olyan játékba milliárdokat, amelyben hősünk a magyar mitológia gazdag és izgalmas világában kalandozik. Addig is hálásak lehetünk az 1500 lengyel alkotónak, ugyanis a játék teljesen magyar feliratozással jelentették meg.

5. Ori and The Blind Forest

Az Ori is egy platformer, amely szintén nem szégyelli a Super Mario-műfajt napjainkban használni, ám nem veszi magát annyira komolyan, mint a fentebb ismertetett This War of Mine és Inside. Ez egy csodálatosan megírt és megrajzolt, megható, szívmelengető mese. Minden perce felemelő élmény. A játék minden egyes képernyője önmagában egy kézzel festett műalkotás. A történet kerek, katartikus, életigenlő, mégis aranyos, könnyed. A gyerekemet előbb ültetném le elé, mint a legtöbb mai, agysorvasztó rajzfilm elé. Nézzétek csak:

Nektek mi volt életetek legmeghatározóbb játékélménye és miért? Írjátok meg kommentben, hátha így másoknak is szereztek pár csodás napot!

Szólj hozzá

számítógépes játékok inside pc játékok grand theft auto v ori and the blind forest the witcher 3 wild hunt napi hökkentő this war of mine